Reportáže

SVĚT TICHA - aneb ozvěny festivalu PAF Tachov 2016

Autor: JáraJára Datum: 13.10.2016 11:10

Je 7. října 2016 a blíží se 18-tá hodina. Naše nervozita mírně stoupá a tep se zrychluje. Blíží se zahájení 6. ročníku vernisáže výstavy SVĚT TICHA – aneb ozvěny 38. ročníku festivalu PAF Tachov. Lidé se pomalu scházejí a my velmi rychle zjišťujeme, že vestibul Společenského domu se docela zaplnil. Můžeme to spustit.

Vernisáž zahájil Jan Liška přivítáním přítomných a úvodním slovem, které doplnil Aleš Kocourek. Přítomní byli seznámeni s průběhem večera a hned po těchto úvodních slovech obohatili večer svým vystoupením žáci ZUŠ Neratovice. Velmi příjemně nás překvapila hojná účast široké potápěčské veřejnosti a lidí, kteří se o potápění a dobrou fotografii zajímají.

V prostorách vestibulu Společenského domu se tvořili hloučky diskutujících, Martin Hvězda se postaral o dokumentaci dění a přítomní hodnotili vystavené fotografie. Kdo zrovna nehodnotil, nebo se rozmýšlel, využil k občerstvení bohatý raut.

Také součástí letošního ročníku bylo vyhlášení ceny diváka pro 3 nejhezčí fotografie. Na prvním místě se umístil Gino Symus z Belgie (fotografie č. 26), na druhém místě se umístil Heinz Toperczer (fotografie č. 43) a na 3. místě se umístil Uwe Schmolke (fotografie č. 46). Ceny diváka pro nás vyrobil Dům řemesel Arcadis z Vysoké a paní Daně Nykodémové náleží velké poděkování. Organizační výbor všem třem vítězným autorům zašle upomínkovou cenu a poděkování za jejich tvorbu.

Přibližně v 19,45 hod se přítomní začali pomalu usazovat v malé divadelním sále, kde byla připravena projekce filmů a hlavně beseda. Tento rok účast přislíbil a svému slibu dostál jeden z nejlepších vrakových potápěčů na světě, Jindřich Böhm, kterého přivítal Aleš Kocourek.

Jindřich Böhm se potápěl k mnoha vrakům, a jak sám uvedl, zajímají ho příběhy. Příběhy spojené s potopením lodi a s lidmi, kteří byli potopení přítomni. Příběhy ho prostě přitahují. Ze svých četných ponorů na úvod besedy začal příběhem o potopení lodě Baron Gautsch. Tento křižník byl první lodí potopenou v 1. světové válce. K potopení došlo dne 13.srpna 1914 nešťastnou náhodou, protože křižník Baron Gautsch najel díky nepozornosti posádky do vlastního minového pole. Potopením přišlo o život 245 lidí a loď se potopila během 6 minut. Další příběh, který Jindra přítomným přiblížil, bylo potopení lodě Wilhelm Gustloff. Jenom málokdo ví, že potopení lodě Wilhelm Gustloff je doposud největší námořní katastrofa všech dob. Loď dne 30. ledna 1945 přepravovala uprchlíky z východního Pruska, kteří utíkali zpět do Německa, před blížící se Rudou armádou. Původně se jednalo o luxusní výletní loď, určenou pro 1.400 výletníků, ale při této poslední plavbě se odhaduje, že se na lodi tísnilo asi 10.500 uprchlíků, téměř výlučně žen dětí a starců, výjimku tvořilo 156 kadetů námořního učiliště. Loď byla poslána ke dnu sovětskou ponorkou, která na ni vystřelila 3 torpédy a loď se během několika minut potopila. Zahynulo 9.500 lidí. Třetí příběh, který jsme si vyslechli, byl příběh trajektu Estonia, který se potopil 22.9.1994 a zahynulo na něm 852 lidí. Tato katastrofa je považována za jednu z největších v novodobých dějinách. Luxusní trajekt Estonia, vyrobený v německých loděnicích, plul na pravidelné lince z Talinu do Stokholmu. Mezinárodní vyšetřovací komise, tragédii vyšetřovala 3 roky a v závěrečné zprávě uvedla, že loď byla špatně udržovaná a v bouři došlo k odlomení přídě lodi. V důsledku odlomení přídě lodi začaly proudit tisíce tun vody do nákladové paluby, loď se převrátila na bok a potopila. Pravda je ale zřejmě trochu jiná. Mezinárodní potápěčský tým, pod vedením Mario Weinera, jehož členem je také Jindra Böhm, objevil rozsáhlá poškození, způsobená výbuchem trhaviny a to i pod čárou ponoru. Vyhřezlé ocelové pláty směrem ven z lodi jsou jasným důkazem. Měli jsme možnost shlédnout videa a fotografie, které Jindra při svých 4 ponorech k vraku trajektu Estonia pořídil. Zajímavostí je skutečnost, že následně byly ve Švédsku na všechny členy týmu vydány zatykače, i když vrak leží v mezinárodních vodách.  A tak potopení trajektu Estonia zůstává obestřeno mnoha otazníky.

Blíží se desátá hodina večerní, a i když bychom Jindru Böhma ještě rádi poslouchali, i ta nejpoutavější beseda musí jednou skončit. Jindra sklidil velký a dlouhý potlesk a poděkoval za pozvání do Neratovic.

Výstava fotografií bude ve Společenském domě Neratovice až do konce října 2016.  A tak mi dovolte, abych na závěr poděkoval organizátorům výstavy, Janu Liškovi, Aleši Kocourkovi a Jaroslavu Švejdovi, kteří stojí za organizací výstavy a současně jejich firmy, Lift Servis, KASTEN spol. s r.o. a KLOKOČ s.r.o. jsou hlavními sponzory celé akce. Dále bych rád poděkoval Svazu českých potápěčů, který tuto akci finančně podpořil.  V Neposlední řadě děkujeme Klubu sportovního potápění Tachov za zapůjčení fotografií a Bohumíru Kráčmarovi za organizační pomoc. Vernisáži bylo přítomno asi 170 návštěvníků a to je zase o trochu více než minulý rok. Výstava SVĚT TICHA ještě neskončila a organizátoři již přemýšlí o přípravě dalšího ročníku v roce 2017, na který bychom vás rádi opět všechny pozvali.
 

předchozí zobrazit archiv další

Reportáže

Lyžování pod Dachsteinem 10.-13.2.2023

Autor: JurášJuráš Datum: 20.2.2023 08:02

Lyžování pod Dachsteinem 10.-13.2.2023více informací

Setkání lyžařů se konalo ve známém Štýrském středisku Schladming.

více informací

Novoroční výlet do Středohoří

Autor: nekolkanekolka Datum: 4.1.2021 09:01

Novoroční výlet do Středohořívíce informací

První neděle v novém roce patří tradičnímu výletu do přírody.

více informací

Poslední ponor roku 2020

Autor: AldaAlda Datum: 31.12.2020 09:12

Poslední ponor roku 2020více informací

Jezero Most, zatopená plocha bývalého dolu Ležáky.

více informací

Zlatá stezka Zemí hradů

Autor: AldaAlda Datum: 30.12.2020 12:12

Zlatá stezka Zemí hradůvíce informací

Zlatou stezkou Zemí hradů jsem vyrazili mezi svátky.

více informací

Liduprázdné hory v době covidové

Autor: AldaAlda Datum: 21.12.2020 21:12

Liduprázdné hory v době covidovévíce informací

Prodloužený prosincový víkend mezi Lužickými horami a Ještědským hřebenem.

více informací

Nedělní potápění na Borku

Autor: AldaAlda Datum: 29.11.2020 20:11

Nedělní potápění na Borkuvíce informací

Není snad správný čas provětrat zatuchlé obleky?

více informací

Na Židlov, krajem lesů, luk a zubrů

Autor: AldaAlda Datum: 31.12.2019 20:12

Na Židlov, krajem lesů, luk a zubrůvíce informací

Na víkend 28-29.12 jsme vyrazili prozkoumat lesy na sever od Kuřivod

více informací

MIltitz

Autor: AldaAlda Datum: 14.11.2019 08:11

MIltitzvíce informací

Starý vápencový důl Miltitz se nachází mezi Drážďany a Meissen

více informací

SVĚT TICHA 19

Autor: JáraJára Datum: 4.11.2019 09:11

SVĚT TICHA 19více informací

Výstava fotografií z podvodního světa od autorů z celého světa. Fotografie jsou zapůjčené od PAF Tachov.

více informací